петак, 16. октобар 2009.

Razlika između SATA i PATA (IDE) kablova



Za spregu između matične ploče i optičkih ili "tvdih" (hard) uređaja, koristi se određen kabl, SATA ili PATA popularni IDE.
Razlike su velike, ali počnimo od starijeg. Najpre su se pojavili PATA (PARALLEL ADVANCED TEHNOLOGY ATTACHMENT) kablovi prvo PATA 33, zatim PATA 66 i tako dalje do PATA 133, boj pored naziva PATA znači brzinu prenosa podataka izraženu u MB/s (megabajt po sekundi). Danas se možemo sresti sa dve vrste ovih kablova i to PATA 40 žica i PATA 80 žica. Razlika je sledeća; oba tipa imaju isti broj pin konektorskih rupica a to je 40, razlika je u tome što ovaj sa 80 žica ima dupliranu svaku žicu, time je povećana brzina prenosa podataka, prilikom prenosa podataka koju vrši PATA kabl sa 40 žica stvara se negativna kapacitivnost, zato je napravljen PATA 80-to žični kod kojeg svaka žica ima svoj klon i tako se gubi ta negativna kapacitivnost, to rezultira bržim i nesmetanim protokom podataka.
SATA- SERIAL ADVANCED TEHNOLOGY ATTACHMENT. Postoje dva tipa ovih kablova a to su
SATA I i SATA II, danas je SATA sistem najpopularniji zbog brzine prenosa podataka. Teoretski SATA I prenosi podatke brzinom od 1,5 GB/s, dok SATA II prenosi podatke brzinom od 3GB/s, za razliku od PATA sistema SATA radi serijski.

Prva slika sa leva na desno prikazuje PATA (IDE) kabl, a druga SATA kabl.

SLIKA PATA KABLA JE SKINUTA SA ADRESE:http://educations.newegg.com/category/22/buy/image06.jpg

SLIKA SATA KABLA JE SKINUTA SA ADRESE: http://www.evertkok.nl/Informatica/fotoscomputerbouw/sata.jpg