уторак, 9. фебруар 2010.

WiFi antene- naziv i snaga

Evo nekih korisnih informacija za sve korisnike wireless mreže. Naime kad se neko odluči za korišćenje wireless mreže uvek se postavlja pitanje kakvu opremu postaviti. Od kvaliteta opreme mnogo zavisi i kvalitet signala, pored kvaliteta opreme kvalitet signala zavisi i od udaljenosti korisnika od "predajne" antene AP-a. Pri odabiru wireless adaptera (kartice) izaberite ako vam to mogućnosti dozvoljavaju neku od skupljih (nećete se pokajati), kabel koji ćete koristiti neka bude najaktuelniji (kabel nije toliko skup) i antena od koje mnogo zavisi jacina i kvalitet signala. Najpre kada se raspitate koji vam je AP najbliži, treba da se raspitate kako je on polarizovan (uspravno- vertikalno ili položeno- horizontalno), to vam je veoma važan podatak jer ćete tako znati kako da postavite antenu (verikalno ili horizontalno). Kada budete kupovali wireless karticu pitajte prodavca na kojoj frekvenciji radi ta kartica da li na 2.45 ili na 5 GHz, to je važno jer postoje antene za obe frekvencije ali ako na primer imate karticu koja radi na 2.45GHz i antenu predvidjenu za rad na 5GHz to neće raditi. Kada ste nabavili karticu i kabel onda krenite u nabavku antene, tada ćete znati kakva vam antena treba.
Ovde su vam nazivi vrsta antena i njihova snaga izražena u devcibelima. Ako ste udaljeni dosta puno od AP-a onda vam preporučujem sto jaču antenu, a ako imate optičku vidljivost sa AP-om i jos ste udaljeni od njega 30-70m onda netrošite uzalud pare na jake antene.

CANTENA-------------------------- 7-10 dBi
BiQuad--------------------------- 12 dBi
Yagi----------------------------- 8-17 dBi
3D korner------------------------ 17.5 dBi
Grid----------------------------- 12-27 dBi
Omni----------------------------- 2-18 dBi
Ofset+BiQuad--------------------- 22-32 dBi
Parabolic------------------------ 27-37 dBi


Neke od ovih antena možete sami napraviti, dosta su jednostavne, potrebno je malo veštine i potreban materijal. Ako se odlučite za samogradnju ukucajte na google.com samo naziv antene koju želite da napravite i dobićete gomilu linkova sa uputsvom za izradu ovih antena.